Thursday, October 28, 2010

Something good to be shared with ;

Assalamualaikum wbt.
&&
Hye (:

.....................................................................


A Mufti sat next to a Reverend on a flight . The reverend asked the Mufti...

Rev : What is your occupation?

Mufti : I'm into big business.

Rev : But what business exactly?

Mufti : I deal with God.

Rev : Ah, so you're Muslim religious leader. I have one problem with you Muslims. You oppress your women.

Mufti : How do we oppress women?

Rev : You make your women cover up completely and keep them in homes.

Mufti : Ah, I have a problem with your people. You oppress money.

Rev : What? How can one oppress money?

Mufti : You keep your money hidden away, in wallets, banks, and safes. You keep it covered up. Why don't you display it in public if it's a beautiful thing?

Rev : It will get stolen, obviously.

Mufti : You keep your money hidden because it is so valuable. We value the true worth of women far, far more. Therefore, these precious jewels are not on display to one and all. They are kept in honor and dignity...

.........................................................................


**Motif post ni adalah untuk menyedarkan kita yang wanita/perempuan ni sememangnya 'fragile'. Once broken considered sold. Erh, faham-faham sendiri la eh? (:
So, most of us, perempuan especially akan jadi saaaaaangattt la sensitif bila cakap pasal tutup aurat, bertudung la selalunya.

Yang tak bertudung selalu akan jawab macam ni bila orang tanya kenapa tak pakai tudung, kan tu perintah Allah SWT :

"Alaa, yang pakai tudung tu bukan semuanya baik kan? Ade jugak yang buat jahat, maksiat, zina, yang dengan seangkatan dengan dye la, bla bla bla.."

Aku da selalu dengar jawapan macam ni. Dah typical and common sangat. Yeah, ade jugak betulnye jawapan diorang tu. But, somehow, mendedahkan aurat tu la yang akan lead kite semua ke arah maksiat, zina. Am I right? Well, I do wear tudung. But, to be true, aku sendiri rasa yang aku ni belum fully-covered(tutup aurat) and aku harap aku akan dapat tutup aurat dengan sempurna, sooner or later, insya'Allah.

Kita ni dah memang hidup dekat akhir zaman. Kiamat bila-bila je boleh terjadi. So, bertaubat & berubahlah ke arah kebaikan before it's too late. Aku cakap ni pun untuk diri sendiri jugak yang sememangnye buat salah dalam sedar ke tak. Post ni bukan nak point a finger to those yang free hair, tak tutup aurat okay. Just untuk saling mengingati sesama Muslim :)

Err, okay la, I'd better stop now. Nanti terlebih-lebih pulak jadi ustazah celup. Haha ;D Till then, bbye. Salam... ^^

9 comments:

luvly mya said...

Like this post :) :0

madiha said...

i like this. its true syg :)

Amirah Rashid said...

mya, hee. thanks ;D

madi, thanks jgk ;D

Aduka said...

wahhh..
entry yg cukop bermakna..
like it!
=)

cEro said...

nice one!
thumbs UP!!

lavea said...

nice post!

QaRaMi HasHim said...

best dan pnuh bermakna..
:)

Nur Aisyah said...

salam amirah, lamanya x bc blog ni. Aisyah pun menyampah jg org yg tak pakai tudung cakap camtu, xpayah lah nampak kesalahan pd org len, cuma fikir pemakaian tudung ni adelah WAJIB bukannua sunat ataupun sbb terpaksa. org yg tutup aurat dgn sempurna ibarat bekas balang gula yg ditutup dan terpelihara drpd melakukan perkara2 negativ (maksiat)manakala org x tutup aurat ibarat bekas balang gula yg x ditutup dimana terdedah dgn perkara2 negatif.

Nur Aisyah said...

salam amirah, lmnya x bc blog amirah. pemakaian tudung(tutup aurat) WAJIB, jd pandai2la org yg ckp camtu fikir. org yg tutup aurat dgn sempurna ibarat balang gula yg ditutup n t'pelihara drpd melakukan p'buatan maksiat manakala org yg x tutup aurat ibarat balang gula yg t'buka dimana t'dedah dgn perkara2 maksiat. kena ingat jg aurat bkn setakat rambut tp seluruh anggota badan sbb tu ade org ckp 'b'tudung tp b'telanjang' insyaALLAH semoga kita t'pelihara drpd melakukan perkara2 negativ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Designed by 100 Web Hosting