Monday, August 6, 2012

Selamanya Team Malaysia! ;


Assalamualaikum wbt.
&& Hye :)


First of all, aku sure malam tadi satu Malaysia tengok match Dato' Lee Chong Wei vs. Lin Dan. Rating match tu pun aku rasa dapat kalahkan bilangan penonton episod akhir Dejavu Di Kinabalu. Hua3 :D

Seriously, aku tak pernah se-sedih and se-touched bila tengok match yang Dato' main.. sampailah malam tadi. tsk tsk :"(

Kita boleh nampak, Dato' main sepenuh hati dia. Bukan hanya emas yang dicari. Tapi untuk bendera Malaysia dinaikkan and lagu Negaraku dimainkan. He's a true Malaysian!


Dato' tweet ''I'm sorry". awhh, nothing to be sorry Dato' :")

Broken hearts can and WILL heal in time Dato'. No worries :) That might be your last Olympic. But don't forget! There's still Kejuaraan Badminton Dunia! And I know you want to end your career with something extraordinary, something epic, something that will make us proud of you and the most important is to teach Lin Dan the value of humanity! :D

"Skill wins you medals (Lin Dan), but attitude wins hearts (Datuk Lee Chong Wei) -ESPN commentator."

 Be strong Dato' :') You got all of us behind you. Standing together to support you!

Ini buktinya....

Malam tadi dalam 50K followers aje. But now.... o_O you have just unite Malaysia in just one day! :")


Patah tumbuh hilang berganti. Tapi buat masa ni, macam takde lagi pengganti Dato'. You're a legend :') But no worries, I'm sure that, one fine day, we'll break the Great Wall of China! InsyaAllah.. :)


*hugs&kisses*


This one specially dedicated for him. So cute aite?! :DD


--------------------------------------------------------------------

Awhhh! Not to forget....



Salam 17 Ramadhan. Salam Nuzul Quran :)

Saturday, July 21, 2012

Ramadhan Kareem 1433H ;


Assalamualaikum wbt.
Salam Ramadhan.
&& Hye! :D




Salam Ramadhan.
May this month bring us barakah and His blessing, insyaAllah :)

------------------------------------------------------

suasana pagi 1 Ramadhan 1433H di kampung tercinta :D



Monday, June 11, 2012

Refleksi Diri ;


Assalamualaikum wbt.
&& Hye.
*fuhh fuhh. tiup tempat dah berhabuk ni*




Hati manusia ini sangat sensitif. Tolong lah cuba untuk memahami jika kita mahu difahami. Berdiam diri bukan bermakna membenci. Berdiam diri juga bukan bermakna kita mengalah. Bukan bermakna kita lemah. Hidup ini sentiasa ada banyak pilihan. Tapi, jika hanya dua pilihan yang berada depan mata, dalam fikiran, kita pasti akan pilih yang tidak elok, terutamanya pabila pilihan itu disandarkan kepada seseorang yang kita not feeling comfortable with atau yang kita tak suka lah senang cerita.

Percayalah. Berdiam diri adalah lebih baik daripada meluahkan segala yang terpendam dalam hati, dalam kalbu, dalam fikiran. Walaupun dengan melakukan perkara itu, kita akan melukai diri sendiri. Tapi, itu lebih baik daripada kita menyakiti orang lain. Kan?

Kita bukan Tuhan yang boleh tahu segala yang terpendam dalam hati seseorang. Jadi tolong. Tolong jangan buat andaian yang bukan-bukan. Kebenaran memang pahit untuk diterima, untuk ditelan. Lebih pahit kalau tidak diterima dengan hati yang terbuka.

Mulut tidak bersuara. Tapi perbuatan kita mampu menzahirkan segalanya, termasuk yang kita cuba sembunyikan. Sebab perasaan dan nafsu jahat itu yang mengawal diri kita. Oleh kerana itu, kesabaran sangat-sangat diperlukan bagi menghadapi situasi seperti ini.

"Tak penat ke pendam masalah ni lama-lama?"

Memang pembohong besar if cakap tak. Tapi kita manusia biasa. Ada perasaan takut. Takut untuk menerima kemungkinan yang bakal menjelma. Takut bukan bermakna kita pengecut. Tapi kerana kita tidak mahu kebarangkalian kesudahan yang tidak diingini itu berlaku dan mengeruhkan lagi keadaan.



Buka hati, buka minda. Pandang dan fikir daripada pelbagai sudut yang berbeza. Jangan hanya berfikir atas kehendak diri sendiri. Letakkan diri kita pada tempat orang lain dahulu, rasai dan selami segala apa yang mungkin dia rasai dan fikir jika kita lakukan sesuatu terhadapnya.

Jika sakit yang kita rasai, ketahuilah bahawa dia juga akan merasakan benda yang sama. Begitu juga sebaliknya.

Memang. Memang manusia adalah sebaik-baik kejadian, makhluk Allah. Tapi kita tidak sempurna. Kerana hanya Dia yang mempunyai sifat-sifat kesempurnaan. Tapi, manusia itu sendiri dilahirkan daripada satu hubungan yang bahagia dan gembira. Jadi, mengapa kita harus membenci antara satu sama lain?

Berterus-teranglah jika terdapat sebarang perkara yang kita tidak suka atau tidak puas hati. Jangan putar belit cerita. Don't pretend like nothing was happened. Sebab kita akan buat orang berburuk sangka dengan kita, seterusnya menambahkan dosa kita dan juga orang yang berburuk sangka itu.

Penyakit hati ini memang tiada ubat yang khusus. Ya, zikir dan doa itu makanan rohani dan hati. Tapi, jika akal tidak mampu membezakan yang baik, yang buruk, penyakit ini mampu menjadi kronik dan mungkin tiada penawarnya.

Sebab itu, sebelum nak lakukan apa-apa perkara sekalipun, fikir, fikir dan fikir sedalam-dalamnya terlebih dahulu. Minta petunjukNya. Doa hanya kepadaNya. Insya'Allah. Dia akan membimbing kita ke jalan yang lurus. Jalan yang benar. Tiada kepalsuan.

---------------------------------------------------------

Post ini tidak ditujukan secara khusus kepada sesiapa pun, sama ada yang masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia. Malah ianya lebih kepada peringatan untuk diri aku sendiri. Sebab aku sedar aku banyak buat salah. Dengan orang sekeliling aku. Tapi aku lebih memilih untuk berdiam diri. Dan segala tindakan yang aku ambil, yang aku buat, adalah selepas aku fikir masak-masak. Tiada siapa yang tahu apa yang aku fikir, apa yang aku rasa melainkan Tuhan yang SATU. Jadi tolong. Tolong jangan tuduh melulu melainkan kau mendapat mukjizat atau wahyu Allah yang melayakkan untuk kau buat demikian.


Ingatlah, kesalahan sesama manusia ini, Allah SWT takkan ampunkan selagi orang tersebut tidak memaafkan kita. Mahu ke kita, jika hanya satu langkah sahaja lagi untuk kita masuk ke dalam syurga Allah, kita ditahan kerana terdapat dosa kita yang belum dimaafkan lagi oleh manusia lain? Nauzubillah min zalik :"/


Akhir kata, muhasabah lah diri kita sebelum tidur setiap malam. Ampunkan semua orang dan halalkan segalanya. Kerana kita tidak pasti, masih adakah hari esok untuk kita.


Buang yang keruh, ambil yang jernih. Sama-sama berubah dan berjuang lillahi ta'ala. Insya'Allah... (":


Tuesday, January 31, 2012

Amor! ;



Assalamualaikum wbt.
&& Hye! :D


perasan tak? sekarang ni banyak drama dekat TV yang diadaptasi daripada novel-novel terkenal? filem pun tak mau ketinggalan jugak. ape penulis skrip dekat negara ni dah ketandusan idea nak buat skrip? or nak filem/drama tu femes dengan cepat ke? haha :D

tak kesah la ape pun alasannye. yang penting masa terluang aku terisi dengan adenye drama-drama ni ;D




Isnin - Khamis
7 - 8pm
TV3

well, mula2 dulu tak berapa minat. sbb slow sikit jalan cerita dye. but then, lama2 suke. lagi2 dengan perwatakan hero dye ; Sufian @ Aqasha. comel sangat! :D *ingin ku gigit-gigit cuping telinga kecilmu.... HAHA :p



Selasa
9 - 10pm
Astro 105(PRIMA)


drama ni pun best! sebab novel dye pun best! :D plus, pelakon2 dye sume yang jarang berlakon same2. tapi yang tak berapa nak bestnye, cite ni sekali seminggu jewww >.< tak dapat la nak tgk sampai habis before habis cuti sem. haiyyaaaa....





Cristina Suzanne Stockstill. lawa gila kan? comel! ni la heroinnye. pernah masuk pertandingan pilih kasih 2. mmg superb ah dye berlakon even freshie lg ;)



Isnin - Jumaat
12 - 1pm
NTV7


ulanglah berjuta kali pun, aku PASTI akan tengok cerita ni. thats why aku tak berapa minat drama korea yang baru2 ni. kebanyakannye ke LAUT! harap muka pelakon je jambu, hensem, comel, kawaii. tapi jalan cite takde ape sangat, puihhh T_T and aku hanya layan cite korea yang lama2 dulu (winter sonata, autumn in my heart etc.)


rantai from drama ni. naisss kannn? nak satuuuuu :D


till then, bye ;)

Sunday, January 29, 2012

Felices Fiestas! ;



Assalamualaikum wbt.
&& Hye! :D


Its been another 2 months after my previous post aite? Haha. Pemalas sungguh aku sekarang ni nak update blog. Haihhhh T_T Okay, memandangkan sekarang ni ade mood and semangat nak update blog aku akan sambung post aku sebelum ni : My Life in UMT.

1. Bilik

Jujur sejujurnya, aku tak berapa suka dengan bilik sekarang ni. Bukan nak demand, tapi tak suka lah >.< tak selesa and tak suka lah! >.< dalam satu bilik ada 2 katil 2 tingkat. And the most worst part is, aku dapat katil A T A S ! >.<" but, as time goes by, aku terima and mula rasa selesa. Bersyukurlah dengan apa yg kita ada sekarang ni, daripada kena tidur atas lantai aje kan? Tapi, ape-ape pun, katil dekat KMNS memang paling dirindui. :3

walaupun katil dekat-dekat, tapi best! wuwuwu. rinduu :3

meja study dkt KMNS

rindu :s

wardrobe dkt kmns. dkt umt? HALF OF IT! dem!

dkt kmns, blh lg tampat2 notes dkt dinding. dkt umt? naahhh zzzz.



2. Pantai UMT

Actually, ade 2 pantai dekat dengan UMT ni. Satu Pantai Tok Jembal and lagi satu Pantai UMT. Pantai Tok Jembal ni jauh sikit dari UMT. Paling sadis sekali, pantai tu sekarang dah makin teruk. Semuenye sebab pembinaan airport. Dah tambak dekat dengan airport tu, habis la kene hakis Pantai Tok Jembal tu. Wakaf, kedai, playground sumenye hancur. Pantai UMT plak dekat dalam UMT. Dekat dengan kawasan makmal. So, usually, if lab kitorang habis awal, kitorang akan lepak2 dulu dekat pantai ;)

freaky kan? dah tak dapat lepak dekat tepi2 pantai tu :s


3. Survival Laut @Pulau Bidong

This is one of the specialties & uniqueness of UMT. Semua student 1st year wajib pergi survival laut dekat pulau kepunyaan UMT, Pulau Bidong sebab ade few percent untuk markah Ko-Ko datang dari survival tu. Basically, ade 4 aktiviti sepanjang program tu:

  • Water Confident
Berbekalkan life jacket, semua orang kene berenang from tepi pantai ke kapal UMT, naik atas, terjun and berenang balik tepi pantai. Untuk orang yang tak reti berenang mcm aku ni, tolak air dengan kaki & tangan aje la yang mampu so that aku bergerak jgk. Haha. PENAT okay!!! >.<"

  • Snorkeling
Ni antara yang best. Dapat tengok and pegang coral secara live! Ikan Nemo pun ade tau! Kau ade? Haha >:D

  • Memancing
Bosan sikit, sebab tak dapat ikan. Haha. Actually, group kitorang tak dpt byk ikan sebab kapal tu tak pergi jauh, and kitorang pergi waktu yg tak byk ikan.

  • Jejak Warisan
Pulau Bidong ni dulu pernah jadi penempatan pelarian Vietnam. Kesian gila dekat diorang tau :/ try cari dkt youtube pasal dorang. and kitorang pergi tengok peninggalan dorang. Rumah, tempat sembahyang, kubur, kelab pun ade tau. Hehe :D tapi dah hancur la sume kan. And tempat tu keras sikit, so, mind your words and acts there! And kitorang just blh bawak berus & ubat gigi je. No facial wash, scrub or sunblock. Sebab takut coral rosak sebab kena chemicals tu. So, aku cuci muka pakai pasir pantai je. Percaya? Haha. Okay, tipu je! :p

Here are few pictures from Pulau Bidong:

dekat jeti before bertolak

dah sampai pulau bidong. yeay!

gotong-royong before balik

kumpulan aku. JERUNG. Kami MENANG BESAR! hee ;D

KAMI JERUNG! KAMI MAKAN SEMUA! (KETAM, PARI & UDANG)


4. Program Siswa Sihat

FAHRIN AHMAD! :O :O Okay, at first, sebab FA la aku join. But then, rase niat tu kene tukar. Haha. Banyak info yang dapat. Banyak jgk goodies bag yg aku dapat. Hew hew :D Okay, so, basically, kitorang kene berjalan kaki seluruh UMT. And then ade talk dengan FA, sorang doc, sorang pakar kesihatan and sorang lagi student UMT yg aktif dlm sukan(ragbi).

talk session

FAHRIN AHMAD!!! :O

*melt*



5. Others

Mugenjuku Team

Mugenjuku Troupe Tour. Dorang dari Jepun, buat persembahan dgn alat muzik tradisional dorg tu. Serius best! Ade harmoni! :)


Campbell

Kalau dekat KMNS dulu, buku ni la yang selalu aku belek-belek. Tapi, memandangkan sekarang ni dah amek major in Chemistry, mengadap buku Kimia aje la memanjang *gambar takde. sekarang tengah cuti, so tak dpt snap ref book tu yg ade dkt bilik :p



So, sampai sini aje la post kali ni kay? Bosan? Silakan tekan butang merah atas kanan tu sekarang gak. Haha :D Jumpe lagi next post! kbye!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Designed by 100 Web Hosting