Thursday, March 18, 2010

Apabila benda kegemaran memakan diri sendiri ;

Assalamualaikum wbt.

Benda kegemaran? Err, bukan benda kott. Tapi nombor. Nombor 8(lapan). Rasanya dekat entry NI aku dah cerita sebab kenapa aku suka dengan nombor ni.






Apa salah nombor ni dekat aku? Erm, actually, pagi tadi aku pergi test JPJ dekat Cheras. Punyalah awal aku sampai sana, 7.30 pagi aku dah tercongok dekat situ sambil nyanyi lagu Negaraku dengan orang lain. Ehh, japp, aku ada cakap tak sorang budak laki ni hot gilaaa? Takde kan? Haha. Dah la pakai Chelsea's shirt. Makin bertambah-tambah ke'panas'an dia :P

So, lepas sampai sana, aku tengok nombor giliran and sesi ujian aku.

Sesi 1 : 8.00 am (Takde)
Sesi 2 : 11.00 am (Takde jugak)
Sesi 3 : 2.00 pm (ADA!)

Cett, datang awal-awal, tapi test start pukul 2. Haih. Sumpah bosan gila wehh. Menyesal tak bawak buku ke majalah ke dekat situ. Dengan mengantuk lagi, naik pening kepala aku tunggu situ. Last-last, around 1.30pm, aku dengan budak-budak Sesi 3 yang lain kena pergi dewan, dengar taklimat.

Bahagian 2 : Mendaki bukit, parking & 3 point turn.
Bahagian 3 : On road test.

Hah! Lagi satu! Dah la aku dapat Sesi 3, nombor giliran aku pulak, nombor 2(dua).

Dua dari belakang yee. Maknanya orang ke 50. Haish. Kali ni nak cakap apa eh? Naik berjanggut aku tunggu kottt. Tapi, disebabkan ramai yang fail dekat part bukit, makin cepat la Bahagian 2 tu habis.

Alhamdulillah, aku lepas Bahagian 2. Aku tak tau kenapa pakcik-pakcik JPJ tu suka bercakap dengan aku.

1) Time bukit. Aku baru angkat tangan tanda aku dah yakin dengan kedudukan kereta tu. Lepas tu......

Pakcik JPJ : Ehh, macam pernah nampak la adik ni. Duduk mana eh?
Aku : Keramat.
Pakcik JPJ : Ohh. Okay, jalan, jalan.

* You know, dia macam nak larikan perhatian aku and membazirkan masa aku. Sebab bukit boleh buat dalam 3 minit aje. Sorry pakcik, you got the wrong person laa. Haha :D

2) Time lepas parking and 3 point turn. Alhamdulillah jugak, sebab aku lepas dua-dua sekali. Lepar park kereta, aku pergi jumpa lagi sorang pakcik ni. Nak ambil borang aku. Sampai pondok JPJ tu............

Aku : (senyum-senyum aje)
Pakcik JPJ : (diam-diam and pandang aku aje)
Aku : Kenapa?
Pakcik JPJ : Sign sini, sini, IC, nama, sign sini.
Aku : (sign, tulis nama & IC)
Pakcik JPJ : Sekarang buat apa?
Aku : Baru lepas ambil result SPM.
Pakcik JPJ : Ohh, dapat berapa?
Aku : ..... je.
Pakcik JPJ : ...... je? Yang lain pakcik tanya semua ........ je.
Aku : (senyum)
Pakcik JPJ : Okay, dah siap. Tunggu sana okay.
Aku : Okay! Thanks pakcik.

Lepas tu, menunggu lagi. Aku berharap sangat dapat guna kancil untuk on road test. Tapi, apakan daya, aku dapat Viva jugak and aku dapat pegawai JPJ yang perempuan! Haih. Memang suka la kannn -.-"




Mula-mula okay la jugak. Tapi, sampai dekat traffic light, aku tengok asal takde lampu menyala langsung? Lahh, rosak rupanya. Tester tu pulak push-push aku. Cakap berhati-hati, berhati-hati. Aku terus la start menggelabah -.-" And masuk jalan besar, dia marah aku sebab tukar lorong tergesa-gesa. Maksud dia, aku tak tengok cermin -.-"

Dah nak sampai tempat mula-mula tadi, dia ckp yang aku banyak buat salah and memandu secara bahaya -.-" Tapi aku still bawak kereta tu balik dengan selamat kott.

So, dengan rasminya aku gagal ujian on road(Bahagian 3) dengan mendapat 8 'pangkah'. Haha :D


  • Tidak menentukan gear dalam keadaan bebas sebelum menghidupkan enjin motokar.
  • Tidak beri isyarat semasa menukar lorong.
  • Tidak guna brek kaki dan tangan dengan betul.
  • Tidak memotong dengan cara yang betul dan tidak menggunakan cermin pandang belakang sebelum membelok.
  • Tidak memandu di selekoh dengan cara yang betul.
  • Memandu secara merbahaya.
  • Menukar lorong secara tergesa-gesa di kawasan kesesakan lalu lintas.
  • Tidak menggunakan gear sesuai dengan kelajuan.

So, itu lah lapan benda yang aku dah buat tadi. Rasa kelakar la pulak bila ingat balik. Ehh, plus, aku ada mati enjin 2/3 kali kott.

Erm, takpelah kott. Bukan rezeki aku hari ni. Insyaallah aku akan buat yang terbaik untuk re-test nanti :))

27 comments:

|arieza| said...

hehehe tak pass test on road ek yang. xpe leh cuba lg! tp xpe.. jnji results spm mantap! hehehe :)

si para para said...

opsss 8 kesalahan...tak pe..biasa la tu...hehe next time cuba lagi...bawak kereta kena cool..kalau tak yakin,jgn pergi walaupun org sebelah suruh pergi...buat tak tau je kat org sebelah..kan kita yg bawak..kalau di abyk songeh kp je mcm ni " senang senang pakcik/makcik je la yang bawak" hehe

Kyuubi_85 said...

alahai. bukan rezeki ko la tu. Cuba lg di tahun depan. wakakaka

missgee said...

Rezeki ko tue
dapat pegawai jpj pompuan..
Aku tak heran ko tak pass.. :P

P/s: sila paham2 sendiri.. Pompuan agak sengal..hehehe

etuza said...

alamak..ciannya cik adik manis kita ni.
Adui..sabarlah ya.macam tulah belajar perkara yang baik.esok2 oklah tu ya..tak baik putus asa, banyak sabar dan terus mencuba. Berkat.
Tq jadikan blog pcik tu mira punya bfriend ya. hehe...bagus juga tu blog mira luv blog pcik. hehe terlebih lah pula pcik ni. K gurau ja ya.

nurlinmunirahhani said...

fuiyooo! terer tuh kau pass bhgn dua. :/ congrats aa, next time kalau kau dpt tester lelaki insyaAllah boleh nyee.

FyZa said...

huhu..u ni lawak la dear..xpa2..nex time cuba lg..n pas nie jgn neves2 lg..^_-

Amir said...

sayangnya amirah.. bhg 2 dah ok.. kena practice lagi la.. hr tu aku br ambik lesen n pass.. jgn buat byk sgt kesalahan.. kalo 2,3 tu ok lagi la..

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

alamak tak amik lagi lesen keta... motor dah settle .... next time kasi lulus ok!!

DaHLia said...

ermm tu semua sebab gelabah dek traffic lite tu kan?? kalo x, mesti pass nyer :)

xper, cuba lagi okey :)

Matt said...

hehe teringat lak mase amik test keter dulu, tp still lulus, dapat 2 pangkah je rasenye, apa2 pon, do your best next time ya!! ^_^

Hajib said...

byk betol kesalahan.. lama lagi la nak bawak naek keta ni... hehehe

cEro said...

it's ok laa dear...
try lg next time...
aku pon dulu 3 kali ulang test mandu...
tp bukan keta, keta skali je dh pass..
aku ulang test moto (haha, sila ketawa)..
Namun, skarg aku rempit dgn jayanya..
hahahaha

NICK IRFAN said...

wah! mcm2 cerita dalam entry ni x thu nk komen yg mna? ape2 pun gudluck ujian memandu nnt! hehehee

..fieqah.. said...

owh dear..
d same goes on me..
8 'X' also 4 me..
but parking i t'lggr tiang..
=)

shafiqah omar said...

WAHAHAHA. kelakar gile *lap air mata*.

i love the nmber eight too. sbb saya lahir bulan lapan lg tu.

AHEM, 11th august 1994. 11.8.1994.

saje je tulis besar2 kat sni - em utk rujukan. xD

akak, sabo je la. all the best!

psychopath said...

abg yg da tua ni pun xde lesen kete lg dik. redah je

Goldman said...

Untuk harga emas jongkong dan lain-lain yang hebat sila hubungi saya di goldman999.9@hotmail.com.

Harga lagi murah daripada Habib, Poh Kong dan dealer2 lain. Bekalan antarabangsa.

Rebat tunai segera RM 1,000 hingga RM 1, 500.

Terima kasih.

maisarah bt md ismail said...

haha. sokong kumen arieza ! jpj bkn mase dpn pun kann. retest nnti insyaAllah mesti lulus punya ! gd luckk mirahh ! ;P

..fieqah.. said...

haha,8 salah..
juz like me act,kesalahan pom yg same..
tp lam litar pom i kndas gk..=(
sume jpj punyer psl..
wishing us lots of luck k..

Fatin Ashifa Roslan said...

Its okay. Dont give up :)

Kyuubi_85 said...

mira, dtg blog ambil award ye. :D

http://kyuubi85.blogspot.com/2010/03/dapat-award-thanks-to-you.html

R said...

xmgntok ke test petang2 begitu
hehe

R said...

lenkali drift je skali
bia jpj 2 tekejut
dye trun kete
trus bawak kete 2 balik umah
kn bgs
hehe

Nurul 'Ain said...

aku yg cuak skrg nk g test nnt. huuu!!

atenhana said...

gudluck for the next time! :)

Biarlah Rahsia said...

jpj perempuan tu lawa tak ?? ngeh3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Designed by 100 Web Hosting