Sunday, January 31, 2010

Prihatinkah kita? ;

Kita start dgn cerita yg happy2 dulu okay :)

So, td, akhirnya, aku berjaya melarikan diri dari rumah. Yeay! Bukan pergi mane pn, pegi psr mlm je. Hee :D. Pergi dgn sape? Dgn Mieja. Jiran TERBAIK yg prnh aku ada. Even aku still rase pening2, aku nak jgk pegi. Ape aku kesah. Haha. Mane tau kotkot ter-pengsan dkt psr mlm tu, ade laki hot yg tlg. Haha. Stop dreaming laa!

But, baru aje smpai dkt psr mlm tu, kepala aku da pening gilaa, lutut sakit, pinggang pn rasa sakit gilaa. Haishh. Knp la byk sgt sakit yg dtg ni? Tp, redha aje la :). Akhirnya, lps bbrp pusingan dibuat dkt psr mlm tu, aku beli LAKSA JOHOR. Perghh, mmg da lama kempunan kot bende alah tu. Hee. Then, otw nk balik tu, ttbe je perasaan aku yg sdg bergumbira lg x sabar nk mkn laksa tu terbang pergi nth ke mana.

Semuanya disebabkan dye ni.......


Tp, bukan dye ni la yg aku jumpe td. Hmm. Aku mmg x blh kalau nk tgk bende2 mcm ni. Buat aku sedih. Tp, sampai aje rmh td, aku terfikir, perlu/harus ke kite bg dye derma(duit)? Da lama gk bnde ni aku fikirkan. Yg buat aku x blh mudah sgt percaya dkt beggars ni, sbb satu peristiwa ni....

Aku gi dinner dgn Fiza & Syarah. Mlm tu Earth Hour. Saje sleepover rmh Syara. Then, tgh syok2 mkn, dtg 2 org dkt meja ktorg. Sorg laki, sorg perempuan. Yg perempuan tu buta, laki tu celik. Dye tlg pimpin perempuan tu. Bile org bg duit, dye bg tisu sbgai balasan. Tp ktorg x amek tisu tu. Biarkan aje.

Yg buat aku pelik + musykil, perempuan buta tu pakai JAM TANGAN! Kalau jam dye tu yg blh keluar suara tu, xpe la jgk. Ni jam biasa. Erm, tp kwn2 aku ckp.....

"Biarkan aje. Kalau btol dye tipu, duit tu xkn ke mana pun. Myb blh hilang tgh2 jln nnti ke. Terbang ke."

Btol jgk ape yg diorg ckp kn tu. So, ktorg halalkan aje la duit tu. 

Persoalannya skrg, xkn la kite nk terus-terusan nk hulur duit dkt diorg. Aku bukan nk jd kejam ke ape. Jgn kutuk2 aku pulak. Byg la kan, diorg jln2 dkt 1 food court, lg2 time lunch hour, kalau sorg bg RM1, tak ke dye blh dpt around RM50 sehari? Sebulan? Ish, xnk aku ckp.

So, aku rasa kerajaan patut bg peluang utk org OKU kerja. Diorg pn manusia mcm kite jgk. Cuma, bg yg sesuai dgn keadaan diorg la.

Jd, mari renung2kn & slmt beramal :))

17 comments:

|arieza| said...

betul.. kdg2 kita xleh sgt nk mnje2. wlupun diorg krg upaya. tp psti ada kelebihan yg Allah bg utk diorg terus berusaha. yg penting kena usaha lbh ckit utk mengatasi kekurangan diorg. kita yg sempurna fizikal yg Allah bg, kena support & jgn pndng rendah :)

Nis5a (the 5 is silent) ;p said...

aku pun tak boleh nak tgk org mcm nie. nanti cepat kesian.

ada sorang lelaki tuh dkt pasar seni. die selalu ddk dkt depan escalator dkt LRT. Die mcm xboleh jalan and mcm terencat sikit. aku kadang2 kasi lah duit sebab aku selalu lalu situ. (kesian)

ada sekali tu aku balik tusyen nampak die tgh berdiri termenung (baru potong rambut) nampak sempurna jer! siot betol. haha.


kadang2 boleh percaya, kadang2 tak. ada satu mat salleh tuh siap boleh kasi hamper lagi dkt die! :D

Amirah Rashid said...

*Arieza; btol tu. ade sbhgian drpd dorg yg mls nk b'usaha. tu yg x berubah.

*Nisa; what? bg hamper? gila laaaaaa. haha :D

sim masih budak said...

my view ; kalau kte bagi and dorg actually sihat jah, biarkan. dorg gak buat bnda tak baik, nanti dorg dapat padah. tapi even some ada yg simply ltk mangkuk kat tepi waiting utk diisi ngan duit, then dia simply tdo. like wth? dia bajet dia tdo, duit sng sng masuk ah? tade effort langsung. so mcm skrng raguragu da nak bagi ke tk kat those ppl. hahaha

shafiqah omar said...

*sigh*. saya ngan mak saya, jgn ckpla kak. :)

tak blh tgk. tak larat, kesian! Tp the problem? kta tatau sma ada adekah btol dia cm2 atau tak. itu sbb, kalau kdg2 nmpak anak2 yatim yg mintak2 tu, mak sy reluctant nak bg duit. sebab... duit tu tak ke perut deme. ke perut tauke dia. they use children up, just lke that! Mak sy pernah bg duit kat sorang ni, srh dia simpan duit tu. jgn bg 'uncle' dia. budak ni cam terkejut, tp dia angguk aje.

LG stu susahnya, kalau kta bagi sorang pengemis duit, yang lain kejar kta plak. tak ke serba salah? Sy nmpak sume ni msa pergi Afrika dulu. Kat sna lagilah. haih. ssh sy nak ckp.

PS: akak amik gmbar pengemis tu camtu aje? dia tak perasan? LOL :')

nawanajib said...

fush. akk ni teliti betul siap nampak jam die. haha. takpe. niat kt ikhlas. die tipudie tanggung. kan kan. x baik mkn duit haram. karang cacat btul2 haa. ish ish. nauzubillah.

touyakaruma said...

Ada yang orang tua minta derma , cukup jam anak dia datang ambik

luvly mya said...

ahaha..penah je jumpe beggar yang pakai full suit adidas..apekah?rase nak menderma pun terbantut..
kadang2 dorg nie bukan tak mampu nak kerja langsung..tapi nak dapat duit cara mudah..haila..tapi x sume la kan..hehe

missgee said...

Bantu pada org yg memerlukan..
Lebih baik si buta jajah tisu
kat suma orang.. Dari mintak sedekah
tanpa usaha..

P/s: Betul buta or tidak?? urusan dia dengan Allah.. Kita?? jalankan tugas sebagai menusia sesama manusia..

cik EPAL said...

betul..baru fair :)

ensiyahmuhammad said...

act, kan gov da wat satu polisi.. ecah company atleast kena bg keja kat OKU. ada company yg wt. ada yang tak bagi chance lgsg. gov da try their best. just mentaliti masy kita yg lom open lagi n yakin oku pon ley wat keje

n.. mmg ada yg sindiket bangang jugak. yg tu.. tak tau la nak cakap camne.

yang halal itu jelas. dan yang haram itu jua jelas.

cornflakes said...

Aku tak slalu pegy psr mlm.
Tp aku selalu pegy bazaar ramadhan. (tahun lps)
Haha. Aku mmg guna je duit lebih yg ayah aku kasi utk derma kat dorg.

Ade skali tu, aku bg kat pakcik ni.
So esok tu time aku beli roti john,
Abg roti john tu mntk duit tukar kat pkcik mntk duit derma tu!
Aku pun mcm, ermmmm.
Haha. Bg aku lah, ape pun niat kita ikhlas.
So halalkan lah :)

Kyuubi_85 said...

aku tak caya sgt dengan beggars ni... kadang ada yang aku dengar tentang sidiket ni... dorang hantar beggars ni p minta duit tapi sindiket tu yang ambl duit tu... tak ble pcya sgt manusia skrg ni...
kesian gak tgk dorg ni... tapi, yala.. kalau mereka tu tipu, tak halal la duit yg mereka dpt tu kn? :D

NICK IRFAN said...

skrg mcm2 kdg2 tu tgk mmg kesian tp tu la x bg salah nk bagi pun serba salah? adoi...

NICK IRFAN said...

demam awk skrg dh ok ker? lamanyer demam.... ape2 pun dh g klinik ker? skrg ni mcm2 ape2 pun nnt pegi la klinik tau....

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
huhU..yer tak yer jGk kn..
selame ni tak pernah perasan 0r trpikir pasal si buta dGn jam tangan..
hmM..lps ni nak teng0k2 jG la, then buat2 tanya dia skrG da kul berapa.. mane tahu k0t2 dia pi tGok kat jam kat tGn tu! kui3.. ;)

Amirah Rashid said...

whoaaa. ramai jgk yg bg pendapat
xsgke korg pn ade pglmn mcm ni
thanks for sharing :)
yeahh, yg penting, kita ikhlas
yg lain hal dye dgn Allah
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Designed by 100 Web Hosting